PRZEPIS NA ZDROWE I NATURALNE ŚNIADANIE – OWSIANKA JAGLANA

Od jakiegoś czasu zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem i idąc tym tropem wpadłam na kaszę jaglaną. Kasza ta jest lekkostrawna i bezglutenowa, korzystnie wpływa na organizm człowieka.

Żeby to nie było smutno  i nudno, a zdrowo, kolorowo i odlotowo przygotowałam sobie owsiankę jaglaną.

Składniki:
– pół szklanki kaszy jaglanej,
– 4 łyżki mleka kokosowego,
– banan,
– pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Do owsianki możemy użyć różnych dodatków, wedle uznania np. wiórka kokosowe, suszoną żurawinę,  prażone migdały.

Przygotowanie:

Kaszę przelewamy wrzątkiem lub moczymy w zimnej wodzie, aby zlikwidować jej gorzki smak. Do gotującej się wody z dodatkiem mleka kokosowego wsypujemy kaszę i gotujemy około 15 minut. Ważne!!!. Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy bo zrobi się papka. Wykładamy do miseczki i dodajemy orzechy i okrojonego w plasterki banana.

Nie przepadam za kaszami, ale jak fajnie się je poda nie są wcale takie złe.

Znacie fajne przepisy z wykorzystaniem kaszy? Podzielcie ze mną koniecznie.

24 thoughts on “PRZEPIS NA ZDROWE I NATURALNE ŚNIADANIE – OWSIANKA JAGLANA”

  1. Wygląda przepysznie 🙂 Jaglanki w takim wydaniu i na śniadanie jeszcze nie jadłam – czas to zmienić 🙂

  2. Straszna bomba kaloryczna, wysoki indeks glikemiczny banana… smaczne i słodkie, a tyłek sam rośnie. Na śniadanie nie powinno się jadać węglowodanów, bo organizm marnuje poranną energię na trawienie ciężkostrawnego pokarmu i śpimy zamiast pracować. Na śniadanie tylko jajka, najlepiej z tłuszczem – np. jajecznica na maśle lub lepsze jajko sadzone, może też być na bekonie. Od tego się nie utyje, od jaglanki z bananem tak. No chyba że proponujesz śniadanie dla chudych modelek, to i owszem. 🙂

      1. Ale zawiera 80% węglowodanów. Jeśli doda się do tego banana, to w zasadzie równie dobrze można zjeść batonik. Biedna wątroba, o trzustce nie wspomnę. Nie bez powody większość dzieci chowanych na kaszach ma nadmierną ilość tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej niedowadze. Po prostu organizm nadmiar węgli odkłada tłuszczem w boczkach. A białka do mięśni nie ma.

  3. Muszę przyznać że kaszę jaglaną próbowałam pierwszy raz całkiem niedawno, zrobiłam ją z owocami. I jakoś więcej do niej nie wróciłam, ale mam w planach 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *