CZY SUPERMARKETY MUSZĄ WYRZUCAĆ OWOCE I WARZYWA? NIE MA INNEGO ROZWIĄZANIA?

Każdego dnia marnuje się duża ilość dobrego jadła. Supermarkety wyrzucają do kontenerów całe kartony jedzenia, które nadaje się do spożycia. Dlaczego wszystko ląduje w kontenerach jako odpady? Przecież można byłoby to przekazać organizacjom np. bankom żywności.

Przedsiębiorcy, którzy przekazują żywność w drodze darowizny na rzecz organizacji pożytku publicznego mogą skorzystać ze zwolnienia od podatku VAT. Przekazanie żywności na wyżej wymienione organizacje nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi opłatami. W czym więc tkwi problem? Może łatwiej wpierdzielić karton z dobrą żywnością do kontenera, niż wypełnić dokumenty związane z przekazaniem na organizację pożytku publicznego?

W Berlinie grupa wolontariusz co jakiś czas prowadzi akcje – Berlner Tafel e. V. Grupa ochotników odbiera od supermarketów owoce i warzywa, które sortuje i dostarcza organizacjom charytatywnym i społecznym. Wolontariusze dbają o wybór darowanych warzyw i owoców zgodnie z panującymi normami żywnościowymi.

Podoba mi się ta akcja, chciałabym aby przeniosła się do Polski. Powinniśmy podejść poważnie do problemu marnowania żywności.


16 thoughts on “CZY SUPERMARKETY MUSZĄ WYRZUCAĆ OWOCE I WARZYWA? NIE MA INNEGO ROZWIĄZANIA?”

  1. Zgadzam się, jedzenie ląduje w śmieciach, sama wiem, bo pracowałam w jednym z polskich marketów kilka lat temu… oby ta akcja dotarła do Polski

  2. Też nigdy nie rozumiałam tego marnowania jedzenia. Tyle osób mogłoby na tym skorzystać. Jednak przepisy w supermarketach są zaostrzone do takiego stopnia, że nawet pracownicy sklepów nie mogą z tej żywności skorzystać!

  3. Tak samo jak kiedyś- nie wiem jak to wygląda teraz-było z pieczywem z piekarni.Zamiast marnować powinno się oddawać je potrzebującym ludziom, albo oddawać do stołówek dla bezdobnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *